თბილისში და სრულიად საქართველოში ფუნჩულას უწოდებენ პონჩიკს მაგრამ Qwellynaria მ აღადგინა მისი ძირძველი და ეროვნული სახელწოდება, რასაც ფუნჩულას გემოზე არანაირი გავლენა არ მოუხდენია.
ის ძველებურად გემრიელია !!!
მოსამზადებლად და დასაგემოვნებლად გთავაზობთ მის ბერძნულ (პლატონისდროინდელ) რეცეპტს:
შემადგენლობა:
ცომისთვის:
ფქვილი გავცრათ და ჩავყაროთ ჯამში, შუაში გავუკეთოთ ჩაღრმავება, ამ ჩაღრმავებულში ჩავყაროთ საფუარი და შაქარი. დავასხათ ცოტაოდენი რძე და მოვურიოთ საფუარი კარგად რომ გაიხსნას, ოღონდ მთელ ფქვილს ჯერ ნუ შევურევთ და გავაჩეროთ თბილ ადგილას 15 წუთით. მერე დავუმატოთ დარჩენილი რძე, წყალი, კვერცხი, მარილი, ლიმონის ცედრა და მოვზილოთ ცომი. ცომი პრიალა რომ გახდება და ჯამის კედლებიდან მოშორებას დაიწყებს, მოვაყაროთ ფქვილი, გადვაფაროთ სუფთა ჩაის ტილო და 40 წუთით დავდგათ თბილ ადგილას. დიდი ქვაბით დავადგათ ზეთი ცეცხლზე და გავაცხელოთ 180°C-მდე (ხის კოვზს რომ ჩავყოფთ, ირგვლივ ბუშტები უნდა გაიკეთოს). წყალში დასველებული სუფრის კოვზით ჩამოვჭრათ ცომი, დავაგორგოლაოთ და 3-4 ცალობით ვხარშოთ ზეთში დაბრაწვამდე დაახლოებით 4 წუთი. ხარშვის პროცესში პონჩიკები, თანაბრად რომ დაიბრაწოს ერთხელ მაინც გადავაბრუნოთ. დაბრაწული პონჩიკები ამოვიღოთ ქაფქირით და ზედმეტი ცხიმისგან დასაწრეტად ქაღალდის ხელსახოცზე დავყაროთ. ყველა პონჩიკი რომ შეიწვება, სქელძირიან ტაფაზე დავყაროთ შაქარი, დავუმატოთ თაფლი ლიმონის წვენი და წყალი და მორევა-მორევით გავაცხელოთ, სანამ შაქარი ბოლომდე არ გადნება. ვხარშოთ კიდევ 5 წუთი და სიროპი რომ შესქელდება, მოვასხათ პონჩიკებს. ზემოდან მოვაყაროთ დაფქული ბუსტუღი ან ნებისმიერი კაკალი.
ტეგები:
:D :D დარწმუნებული ვარ შეუდარებელი გამოუვა :D
Tsira_მ თქვა:
უცებ წარმოვიდგინე როგორ ამზადებ. :) :)
არა უხდება ეგ სახელი:D :D იცი რაშია განსხვავება? შენ ყიდულობ, მე ვაცხობ ან (მიცხობენ) :D :P :P
Kakha_მ თქვა:
თათია პირველად გაიგე? აბა რას ამბობ მე რომ ვყიდულობ სულ მასე სათუთად მოვიხსენიებ აბა პონჩიკი რა სახელია :D :D
თათია ილურა_მ თქვა:აჰაჰაჰაააა, აი ფუნჩულა პირველად გავიგეეე :D :D
Welcome to
Qwelly
გამოაქვეყნა Ketevan_მ.
თარიღი: ივლისი 18, 2025.
საათი: 8:13pm
0 კომენტარი
0 მოწონება
გამოაქვეყნა Ketevan_მ.
თარიღი: ივლისი 18, 2025.
საათი: 7:00pm
0 კომენტარი
2 მოწონება
შუალედური წერა
ქეთევან პოპიაშვილი…
გაგრძელება
© 2025 George.
•