ლეგენდის თანახმად, ერთხელ კახელი თავადი ესტუმრა იმერელ აზნაურს. ის პერიოდია, როცა თავადებიც და აზნაურებიც, მაინცდამაინც დიდი სიმდიდრით ვერ დაიკვეხნიან (განსაკუთრებით იმერეთში). ძალიან შეწუხდა აზნაური, რა ქნას, ხორცი არ აქვს, წიწილა კი დაკლა, მაგრამ რას ეყოფა ეს წიწილა ამხელა თავადს?! არადა იცის ამ კახელების გემოთმოყვარეობის ამბავი. ეგეც არ იყოს, კახელმა როცა უმასპინძლა, სულ შამფურზე შემწვარი სუკის მწვადები აჭამა. მოაგონდა, 1 კვირის წინ სამეგრელოდან ჩამოტანილი მოზრდილი თავი სულგუნი აქვს წათხში შენახული.

      ჭამენ ამ ერთ წიწილს, ახალ ტყემალს აყოლებენ და ჭუკჭუკობენ, ღვინო კახელმა ჩამოიტანა - ჩემი ღვინო დავლიოთო და თვითონვე დაეწაფა ხარბად. ხედავს იმერელი, მაინცდამაინც კმაყოფილი არ არის სუფრით შორი გზიდან მოსული თავადი.

      - გახსოვს შენთან სუკის მწვადი რომ ვჭამეთ? - მოაგონა კახელის მასპინძლობა აზნაურმა - ახლა მე მაცადე, ისეთი მწვადი უნდა გაჭამო, ისეთი მწვადი უნდა გაჭამო, არსად, არასოდეს რომ არ გიჭამიაო. ჩემი ხელით შეგიწვავ და მოგართმევო.

      ჩავიდა აზნაური სამზარეულოში, გადაშალა ქველინარიის რეცეპტების კრებული და შეუდგა მომზადებას:

ხაჭაპური შამფურზე, Qwellynaria, Qwelly, recipe, culinary, culinary art, Khachapuri, shamfuri, mwvadi, კულინარია, კულინარიული რეცეპტები, ქველი, ხაჭაპური, ხაჭაპურები

შემადგენლობა

ცომისთვის

  • ფქვილი - 1 კგ.
  • საფუარი - 30 გრ.
  • მარილი - 1 მწიკვი.
  • შაქარი - 1 ს/კ
  • კვერცხი - 1ც
  • წყალი - 400 მლგ
  • სულგუნი

სოუსი

  • არაჟანი - 1 ს/კ
  • კვერცხი - 1

მომზადება:

ფენოვანი ცომი

      თასში ჩაყარეთ ფქვილი, დროში და მარილი. დაამატეთ შაქარი და ჩაახალეთ ერთი კვერცხი და დავიწყოთ ცომის მოზელვა. შეურიეთ ნელ-ნელა წყალი. ცომი უნდა გამოვიდეს არც ძალიან რბილი და არც ძალიან მაგარი.

      დაახურეთ თავსახური თასს და დატოვეთ 30-35 წუთის განმავლობში რომ ამოვიდეს. შემდეგ ჩაზილეთ თავიდან. კიდევ დაელოდეთ 20 წუთით და რომ ამოვა შემდეგ ცოტაოდენი ფქვილი შეაზილეთ და ცომი მზად იქნება.

      შამფურზე გამოსაცხობ ხაჭაპურს სჭირდება სულგუნი. მნიშვნელოვანია, რომ სულგუნი არ იყოს ახალი, არამედ ძველი და ცოტა მაგარი, რომ ცომი არ გახეთქოს და გარეთ არ გადმოვიდეს.

ხაჭაპური შამფურზე, Qwellynaria, Qwelly, recipe, culinary, culinary art, Khachapuri, shamfuri, mwvadi, კულინარია, კულინარიული რეცეპტები, ქველი, ხაჭაპური, ხაჭაპურები

      მთელი თავი სულგუნიდნ ამოიღეთ იმ სისქის ზოლი, რამხელა ხაჭაპურიც გინდათ - საშუალოდ, მწვადის ხორცის საშუალო სისქის. თუ ძალიან სულგუნი, შესაძლებელია ამორჭრილი ნაწილის სიბრტყეზე გაჭრაც.

      სულგუნი წამოაგეთ შამფურზე, მნიშვნელოვანია რომ თანაბრად, შუა წერტილზე გაატაროთ შამფური სულგუნში.

      გამზადებული ცომი გააპრყტელეთ ვიწრო და გრძელ ფენად (უნდა შემოახვიოთ შამფურზე წამოცმულ სულგუნს). მნიშვნელოვანია, რომ შემოხვევისას კარგად გადაადოთ ერთმანეთზე ცომი, რომ არ დარჩეს სულ მცირე ადგილიც კი სულგუნის წვენის გამოსასვლელად.

ხაჭაპური შამფურზე, Qwellynaria, Qwelly, recipe, culinary, culinary art, Khachapuri, shamfuri, mwvadi, კულინარია, კულინარიული რეცეპტები, ქველი, ხაჭაპური, ხაჭაპურები

შამფურზე შემოხვეულ ცომს წაუსვით სოუსი:

      არაჟანი და კვერცხი თასში კარგად გახსენით და ფუნჯის საშუალებით წაუსვით ცომს გარედან.

      შეწვით მაყალზე.

კახელს უკვე ძილი მორეოდა, როდესაც იმერელმა შამფურით ხაჭაპური მიიტანა სუფრასთან!

ტეგები: Qwellynaria, სულგუნი, ყველი, ყველიერი, ხაჭაპური, ხაჭაპური_შამფურზე

ნახვა: 2373

გამოხმაურებები!

კარგით რაა :( არ შეიძლება ამის ჩვენება თუ წუთი წუთზე ცხელ ცხელს არ ელოდები :(
მეგრელი ვარ დადიანი მყავდა წინაპარი არავინ მომიმზადებს ? :D :D :D
მარა მეგრაელი თუ ვარ თავად უნდა ვამზადებდე ამას რა შუაშია კახელი და იმერელი სულგუნთან :D ხო კახ :D

სულ მავიწყდება ამის გაკეთება ((

RSS

ღონისძიებები

ბლოგ პოსტები

ვისაც პოეზია უყვარს

გამოაქვეყნა დავით ბილიხოძე_მ.
თარიღი: ივლისი 3, 2025.
საათი: 12:30pm 0 კომენტარი

ვწვალობ მამაო, აღარ ძალმიძს სულის ნათება, ჩვენთან სამყარო მახინჯია, კუპრივით ბნელი, მტვრიან მიწაზე იმედების მოკალათებას, ვეღარ ვცდილობ და სამართალსაც ყოველდღე ვწყევლი, ვწვალობ მამაო, სტრიქონებით გესაუბრები, აღსარებაა ყველა ლექსი, - ჩემი განვლილის, პოეზია კი მხრებზე მადგას, როგორც უღელი და არ სუსტდება, მოყვასისთვის ხელი გაწვდილი, ვწვალობ მამაო, წვალებაა თვითონ ცხოვრებაც, ბრძოლის ველია, გავიტანო კბილებით უნდა, მაგრამ ბალღამი ქურდია და სულში მოძვრება რა მეშველება, იმედებიც თუ გამიხუნდა?…

გაგრძელება

Valhalla Rising Strategy Guide – Dominate the Norse Realms

გამოაქვეყნა Karmasaylor_მ.
თარიღი: ივნისი 27, 2025.
საათი: 6:00am 0 კომენტარი

 Lionheart Studio, deeply inspired by Norse mythology. Set across the realms of Midgard, Jotunheim, Niflheim, and Alfheim, players are immersed in breathtaking landscapes, cinematic storytelling, and visceral combat. However, to thrive in the world of Odin, you'll need more than good looks and brute strength—you'll need solid strategies. 

1. Choose the Right Class for Your Playstyle

At launch, Odin: Valhalla Rising features four primary classes: Warrior, Sorceress, Rogue, and…

გაგრძელება

დამეხმარეთ გთხოვთ🖤

გამოაქვეყნა nino bubulashvili_მ.
თარიღი: ივნისი 20, 2025.
საათი: 11:26pm 0 კომენტარი

გამარჯობა❤ძალიან გთხოვთ როგორც დედა და როგორც ქალი,ამ მდგომარეობიდან ამოსვლაში დამეხმაროთ♥️️

სულ ვცდილობთ ვიშრომოთ მე და ჩემმა მეუღლემ, არდავნებდეთ, მაგრამ დავიღალე!ვეღარ აუდივართ,ძალიან ბევრ ხარჯს, ბავშვების ჭამა,ცუდათ ყოფნა,თითოეულ ვიზიტზე მასაჟს თანხა უნდა,გამოვიფიტეთ ყველაფრისგან,პატარაც გამიცივდა და წამლებში წავიდა იმ 600ლარის ხელფასის ნაწილი,სოციალური კი დავინიშნეთ მაგრამ ივლისამდე ვერ ვიღებთ,აღარც მაღაროზე გამოიძახეს ჯერ და იმ 60პროცენტსაც აღარ უხდიან😔 ბოლო პერიოდში ხალხი როარა…

გაგრძელება

Lamine Yamal

გამოაქვეყნა EFTcheat_მ.
თარიღი: ივნისი 6, 2025.
საათი: 3:30am 0 კომენტარი

In the world of soccer, wherever expertise frequently emerges within the unlikeliest of places, Lamine Yamal stands out for a beacon of prodigious talent and boundless opportunity. The young star has captured the imagination of enthusiasts and pundits alike, with performances that defy his many years. At just 16 a long time aged, Yamal is currently earning waves inside the sport—a testament to his incredible skill and devotion.



Early Lifetime and Background…



გაგრძელება

Qwelly World

free counters